Grönkålssoppa!

Idag ville jag prova på att göra egen grönkålssoppa.
Hittade ett recept som verkade gott, och det är ingen svår och komplicerad maträtt att göra. På nätet finns hur många recept som helst. Jag tog ett av dem med mest stjärnor…
Skölj, riv av grönkålsbladen (detta var det jobbigaste momentet, puh), hacka. Stek lök i smör och blanda ner bladhacket. Kom ihåg att använda en STOR kastrull, bladen tar mycket plats i början, sedan steker man allt en stund, det krymper och krymper, som kål brukar göra. I med vatten, buljong, salt och peppar, jag lät det puttra runt en halvtimme, sedan hällde jag på vispgrädde, lät det koka upp och sedan mixade jag soppan ganska slät. Vi åt det med kokt potatis, kokt ägg och stekt prinskorv.
Inte så dumt, faktiskt.
Känns riktigt skönt att laga mat från grunden, ja, korvarna hade jag inte själv stoppat och inte heller värpt äggen, men annars :).
Jag tycker om att laga mat, och ju mer hemmalagat och färre halvfabrikat, desto nyttigare känns maten, så klart. Jag har med åren blivit mer och mer ifrågasättande angående alla tillsatser som proppas i maten.
Imorgon ska vi äta rester. Maken lagade Biff Stroganoff med potatismos häromdagen. Ljuvligt gott! Finns mos och sås kvar, så jag bryner karre’kotletter, låter dem gosa i ugnen i vattenbad (kotletterna läggs lite omlott i en form med vatten, lökklyftor, salt, kryddpepparkorn, lagerblad) en och en halv timme, tills de blir alldeles möra och fina, så slipper vi kasta underbart goda matrester.

Snart är det nyårshelg och jag vill bli av med min envisa influensa. Jag har själva förkylningen kvar nu, hostan, halsontet och febern är borta, thank god, så det blev inget jobb denna veckan heller. Vill inte att mina söta pensionärer blir sjuka. Nu blir det mys i tv-soffan med en film, tror jag….

3 svar på ”Grönkålssoppa!”

  1. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
    Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Cheers! You can read similar text here:
    Sklep internetowy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *